Прем’єр Польщі розкритикував ЄС за підтримку “Північного потоку – 2”

Прем’єр Польщі розкритикував ЄС за підтримку “Північного потоку – 2”

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив з твердженням про те, що країни Євросоюзу, які підтримали проект будівництва газопроводу “Північний потік – 2”, фактично оплачують нові озброєння для російської армії.

Інтерв’ю з ним опублікувала в неділю британська газета Financial Times. “Як без натяків говорять багато людей, завдяки “Північному потоку – 2″ на європейські гроші Росія закуповує нові озброєння, – сказав Моравецький. – Так що мене дуже розчаровує той факт, що подібний проект отримує помітну підтримку з боку ключових держав – членів ЄС” .

Він також піддав критиці президента Франції Еммануеля Макрона, який минулого тижня в інтерв’ю журналу The Economist констатував, що Північноатлантичний альянс знаходиться в стані “смерті мозку”, додавши, що не впевнений в прихильності всіх його членів п’ятої статті статуту НАТО. У ній сформульовано принцип колективної оборони.

“Я вважаю, що сумніви президента Макрона можуть змусити інших союзників задуматися про те, що, можливо, Франція сама сумнівається з приводу дотримання [принципу колективної оборони]. Я все ж сподіваюся, що ми як і раніше можемо розраховувати на виконання Францією її зобов’язань” , – зазначив Моравецькй, який також розкритикував Макрона за його прагнення вести діалог з Москвою і той факт, що Париж, на відміну від Варшави, не виконує своїх зобов’язань перед НАТО спрямовувати не менше 2% ВВП країни на потреби оборони.

“Ми повністю підтримуємо співпрацю з мирною і демократичною Росією, проте Росія – не мирна країна і досить агресивна до всіх навколо неї, – виклав свою позицію польський прем’єр. – Мені не здається, що солідарність членів Євросоюзу повинна бути настільки важлива для європейських лідерів, щоб ми закривали очі на побоювання інших партнерів по ЄС з приводу Росії”.

Фото EPA\EFE

Поділитись