Порошенко назвав точку неповернення України до «колоніального статусу»

Порошенко назвав точку неповернення України до «колоніального статусу»

Україна не повернеться до «колоніального статусу» після вступу до Євросоюзу і НАТО.

Про це заявив колишній президент країни Петро Порошенко в інтерв’ю «Українській правді» в рамках спецпроекту до 30-річчя незалежності України.

Після вступу в два об’єднання Київ отримає «серйозні гарантії безпеки і територіальної цілісності», зазначив політик. На його думку, найбільшими ворогами країни залишаються «російський агресор» і бажання швидко і просто вирішити складні внутрішні проблеми України.

Що стосується першого, то Порошенко переконаний, що Росії не потрібні Крим і Донбас.

Другу проблему Порошенко порівняв з довгою дистанцією.

«Іноді невміння бігти марафон: дуже швидко розчаровуємося і починаємо шукати винних. Патерналізм як спадок совка», – пояснив лідер партії« Європейська солідарність».

Напередодні президент України Володимир Зеленський виступив за присутність блоку НАТО в Чорному морі. За його словами, навколо країни наростають військові загрози.

На початку серпня країна прийняла два базових закони з п’яти, необхідних для отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Подібні документи стосуються реформ оборонних закупівель, розвідки, Служби безпеки України, державної таємниці та цивільного демократичного контролю.

11 серпня Зеленський затвердив стратегію комунікації з питань європейської інтеграції країни до кінця 2025 року. Документ спрямований на зміцнення в українському суспільстві підтримки стратегічного курсу країни на членство в НАТО.

В кінці липня Рада національної безпеки і оборони України затвердив стратегію зовнішньої політики, яка передбачає курс в бік вступу до Євросоюзу і НАТО і націлена на протидію політиці Росії.

У лютому 2019 року Верховна рада України прийняла зміни до конституції, закріпивши курс в ЄС і НАТО. Україна стала шостою державою, яка одержала статус партнера альянсу з розширеними можливостями.

Поділитись