Польща виступила за заборону експорту вакцин від COVID-19 з Євросоюзу

Польща виступила за заборону експорту вакцин від COVID-19 з Євросоюзу

Польща виступає за заборону експорту вакцин від коронавірусу з території Євросоюзу, заявив прес-секретар уряду країни Петро Мюллер.


“Ми також знаємо, що багато країн Європейського союзу мобілізували Європейську комісію на введення обмежень, що стосується можливості експорту вакцини з території Європейського союзу”, – сказав Мюллер в ефірі Польського радіо.
Він зазначив, що Польща також виступає за заборону експорту вакцини. “Звичайно, так, якщо мова йде про можливості реалізації контрактів, які були підписані”, – сказав офіційний представник уряду.

“Якщо виявиться, я сподіваюся, що це не так, але якщо виявиться, що окремі фірми не реалізують контрактів з Європейським союзом, і одночасно мають можливості для реалізації цих контрактів, а одночасно експортують вакцини за межі Європейського союзу, то ми приходимо до абсурдної ситуації”, – пояснив Мюллер.

Він нагадав, що навесні минулого року “багато країн, в тому числі Польща, вводили обмеження, наприклад, в галузі експорту масок, медичного обладнання”.

“Це механізми, які вводяться в критичній ситуації і в цьому випадку, ми вважаємо, що такі механізми повинні бути введені”, – уклав представник уряду.

В даний час Польща отримує вакцину двох виробників – Pfizer і Moderna. Останнім часом Pfizer знизив обсяги поставок вакцини в ряд країн, в тому числі в Польщі, пояснюючи це реконструкцією фабрики в Бельгії. Moderna також затримує поставки препарату в Польщу.

Влада Польщі також висловлює претензії Німеччині, яка нібито порушила європейську угоду і уклала з Pfizer окремий додатковий контракт на покупку вакцини.

У Польщі 27 грудня розпочалася вакцинація проти COVID-19. В першу чергу прищеплюються працівники сфери охорони здоров’я та пенсіонери. До кінця першого кварталу влади країни розраховую вакцинувати близько 3,1 мільйона чоловік. За останньою інформацією, вже щеплено понад мільйон осіб.

Поділитись