Польща оштрафувала партнерів «Північного потоку – 2» на 60 мільйонів доларів

Польща оштрафувала партнерів «Північного потоку – 2» на 60 мільйонів доларів

Польський антимонопольний регулятор UOKIK оштрафував п’ятьох партнерів російської компанії «Газпром» за будівництво газопроводу «Північний потік – 2» на суму близько $ 60 млн.

Причиною стала відсутність дозволу на роботи. Ці компанії зобов’язані протягом місяця розірвати договори на фінансування будівництва газопроводу, говориться в повідомленні регулятора.

Сам «Газпром» також оштрафований на $ 7,6 млрд.

Під санкції потрапили компанії Engie Energy, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Польський регулятор вважає, що в 2015 році компанії уклали ряд угод про спільну роботу над проектом, не отримавши дозволу на створення спільного підприємства. При цьому фактично компанії стали квазіакціонерами «Газпрому», отримавши право в разі невиконання умов прийняти частину акцій компанії в якості компенсації. Регулятор назвав цю схему спробою обійти польські закони і правила добросовісної конкуренції.

«Той факт, що спільне підприємство фінансується учасниками газового ринку, а не фінансовою установою, доводить, що всі беруть участь суб’єкти мають однакові економічні інтереси. Без участі цих структур «Північний потік – 2» не зміг би працювати і реалізовувати проект будівництва газопроводу в Європейському союзі, а це означає, що, швидше за все, він взагалі не був би реалізований», – заявив глава UOKIK Томаш Хрустний.

Ситуація може мати серйозні наслідки для економіки Польщі та ЄС, зазначив він.

Поділитись