Після пожеж в зоні відчуження Чорнобильської АЕС змінилися зони зараження

Після пожеж в зоні відчуження Чорнобильської АЕС змінилися зони зараження

Через великі лісові пожежі, які сталися в чорнобильській зоні відчуження навесні минулого року, почали змінюватися цілі райони забруднення, розповів віце-президент Професійної асоціації екологів України Валентин Щербина.


За його словами, стихійне лихо призвело до вторинного радіоактивного зараження. Щербина підкреслив, що ситуація в регіоні змінилася «дуже серйозно». Крім того, там, де було відносно безпечно, розсіюються підняті в повітря радіонукліди. Вони вже включилися в геохімічний цикл, почали мігрувати, потрапили не тільки в повітря, але і в ґрунт, і в воду. У зв’язку з цим еколог попередив, що туристичні маршрути в зоні відчуження застаріли.

Щербина також нагадав, що після аварії на ЧАЕС в регіоні були висаджені величезні масиви сосен. Вони акумулювали радіонукліди з ґрунту і ґрунтових вод на протязі останніх 35 років, проте в даний момент основну бар’єрну функцію сосни виконувати перестали.

4 квітня 2020 року з’явилися новини про лісову пожежу на території зони відчуження Чорнобильської АЕС. Через добу в Державній службі України з надзвичайних ситуацій запевнили, що пожежники ліквідували відкритий вогонь в чорнобильській зоні відчуження, однак через три дні площа пожежі збільшилась більш ніж в три рази, досягнувши 35 га.

14 квітня відразу кілька джерел в екстрених службах України запевнили, що пожежу ліквідовано.

20 квітня вдалося локалізувати один з чотирьох осередків тління в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Поділитись