Пєсков оцінив перспективи проведення “нормандського саміту”

Пєсков оцінив перспективи проведення “нормандського саміту”

Проведення саміту в “нормандському форматі” (РФ, Україна, ФРН, Франція) по Донбасу незабаром можливо, але лише при виконанні паризьких домовленостей, заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.


“Можна сказати однозначно, що при виконанні паризьких домовленостей можливо швидке проведення саміту в нормандському форматі. Ключовою фразою є саме при виконанні паризьких домовленостей”, – сказав Пєсков журналістам.

Влада України в квітні 2014 року розпочали військову операцію проти самопроголошених ЛНР і ДНР, які заявили про незалежність після втечі з України Януковича та початку Євромайдану в лютому 2014 року. За останніми даними ООН, жертвами конфлікту стали близько 13 тисяч осіб.

Питання врегулювання ситуації в Донбасі обговорюється, зокрема, в ході зустрічей в Мінську контактної групи, яка з вересня 2014 прийняла вже три документа, що регламентують кроки по деескалації конфлікту. Однак і після угод про перемир’я між сторонами конфлікту тривають перестрілки.

На першому за три роки саміті цього формату, що пройшов у Парижі 9 грудня 2019 року, сторони прийняли спільне комюніке і домовилися зустрітися через чотири місяці в Берліні, щоб продовжити роботу з врегулювання ситуації на Донбасі.

У документі підкреслено, що мінські угоди залишаються базисом для роботи в “нормандському форматі”, передбачено розведення сил до кінця березня 2020 року в трьох нових точках в Донбасі. Лідери також закликали забезпечити до кінця 2019 року режим припинення вогню в Донбасі. Однак зустріч лідерів країн в Берліні так і не відбулася, зокрема, через ситуацію з пандемією коронавірусу в світі і невиконанням українською стороною попередніх домовленостей.

У минулу п’ятницю в Берліні пройшли переговори радників лідерів чотирьох країн, в яких брали участь: з російського боку – Дмитро Козак, з німецької – Ян Хеккер, з французької – Еммануель Бон, з української – Андрій Єрмак. За даними української сторони, зустріч тривала 11 годин. Козак заявив, що на переговорах в Берліні сторони виробили конкретний механізм для реалізації перемир’я на Донбасі, але говорити про саміт “нормандської четвірки” поки “дуже, дуже рано”.

Поділитись