Підраховані втрати світової економіки від спаду міжнародного туризму

Підраховані втрати світової економіки від спаду міжнародного туризму

Різкий спад міжнародного туризму через пандемію може коштувати світовій економіці в 2020-2021 роках 4,8 трильйона доларів.

Як пише CNN, одна з причин – брак вакцин країнам, що розвиваються.

Опублікований 30 червня звіт Конференції ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) показав, що тільки в цьому році збитки для глобального ВВП складуть від 1,7 до 2,4 трильйона доларів – більше, ніж очікувалося в гірших прогнозах минулого року. Згідно з дослідженням, проведеним спільно з Всесвітньою туристською організацією ООН (ВТООН), близько 60 відсотків втрат припадатиме на країни, що розвиваються.

Туреччина, Еквадор, Південна Африка, Мальдівські острови, Сент-Люсія, а також значна частина Азії і Океанії найсильніше постраждали від відсутності туристів. У той час як Північна Америка, Західна Європа і країни Карибського басейну його практично не відчули.

За даними ВТООН, в 2020 році бідні країни відвідало на 60-80 відсотків менше туристів. Під загрозою опинилися від 100 до 120 мільйонів робочих місць, які займала молодь, жінки і неофіційно працевлаштовані.

Основною перешкодою для відновлення галузі вважають низькі темпи вакцинації. На думку генерального секретаря ВТООН Зураба Пололікашвілі, для відновлення економіки в країнах, що розвиваються вакцинація має вирішальне значення, оскільки тільки так можна буде захистити людей і безпечно перезапустити туризм.

Однак, як показують дані онлайн-видання Our World in Data, зараз в світі повністю вакциновано лише десять відсотків населення. Навіть в країнах з високими показниками вакцинації на кшталт Великобританії обмеження по туризму не знімають через побоювання заразитися новим «дельта» варіантом вірусу.

Незважаючи на послаблення обмежень і відновлення подорожей в деяких частинах світу, криза в цій сфері ще далекий від завершення. Половина опитаних ВТООН експертів вважає, що міжнародний туризм повернеться до рівня 2019 роки не раніше, ніж через п’ять років.

В якості можливого на даний момент вирішення проблеми організація пропонує країнам краще узгодити і полегшити вимоги до перетину кордонів. Наприклад, розробити загальні стандарти для недорогого і надійного тестування на коронавірус.

Поділитись