Пентагон замовив перші винищувачі F-15EX для гіперзвукової зброї

Пентагон замовив перші винищувачі F-15EX для гіперзвукової зброї

Пентагон замовив перші модернізовані винищувачі F-15EX, здатні нести гіперзвукових зброю, повідомили в компанії Boeing.


“ВПС США уклали з Boeing контракт майже на 1,2 мільярда доларів на будівництво першої партії з восьми сучасних винищувачів F-15EX. <…> F-15EX несе більше озброєння, ніж будь-який інший винищувач його класу, і може запускати гіперзвукових зброю довжиною до 22 футів (близько семи метрів) та вагою до 7000 фунтів (близько 3,2 тонни)”, – сказано в релізі.

Крім того, оголошено безстроковий контракт на поставку не обговорені числа цієї моделі винищувачів на суму 23 мільярди доларів.

“Плани на майбутнє говорять про 144 літаках”, – додається в документі.

Згідно з повідомленням на сайті ВПС США, вісім літаків розмістять на авіабазі Еглін в штаті Флорида, де вони будуть брати участь у випробуваннях. Перші дві машини за планом повинні зробити в другому кварталі 2021-го фінансового року, решта шість – в 2023-м. У майбутньому вони повинні замістити F-15C / D.

Як зазначає журнал National Interest, цей літак, на відміну від інших, навіть більш сучасних моделей, включаючи F-35, може розганятися до більш трьох махів, що дозволяє надати гіперзвукового зброї хорошу стартову швидкість. F-35, з одного боку, має в два рази меншу швидкість, а з іншого, гіперзвукових зброю таких габаритів не поміститься в його збройовий відсік.

Раніше відповідальний за розробки гіперзвукового зброї в Пентагоні Майкл Уайт заявив, що в майбутній рік Вашингтон прискорить процес створення нових зразків.

В даний час в США розробляють кілька гіперзвукових носіїв. У Пентагоні раніше визнали, що відстають в цій області від Росії і Китаю.

Поділитись