Оржель направив лист в Антимонопольний комітет з вимогою перевірки «Нафтогазу»

Оржель направив лист в Антимонопольний комітет з вимогою перевірки «Нафтогазу»

Міністр енергетики України Олексій Оржель заявив, що ряд компаній країни увійшли в змову з НАК «Нафтогаз» і провернули біржові махінації, результатом яких стало істотне підвищення ціни на газ для споживачів.

Вибухнув скандал, який має всі шанси стати міжнародним. Перші ознаки змови міністр вбачає у жовтні. В кінці місяця, 29 числа, були укладені біржові угоди між ТОВ «ЕРУ Трейдинг» і СП «Полтавська газонафтова компанія» про реалізацію на Українській енергетичній біржі 17 млн ​​кубометрів газу по 6082,35 грн за тисячу кубометрів. Діюча схема визначення цін на газ для населення враховує результати таких торгів, розповів виданню Україна.ру експерт в сфері енергетики Дмитро Марунич.

“Чому важлива ця біржа – результати її торгів впливають на тарифи для населення. Ці маніпуляції з ціною навряд чи могли бути здійснені без відома біржі”, – підкреслив Марунич.

За даними Оржеля, якби цих угод не відбулося, то ціна газу для населення в листопаді була б на 394,68 грн нижче – а не 5878,8 грн як встановив НАК, а 5484,12 грн за тисячу кубометрів.

Аналогічні угоди на Українській енергетичній біржі в листопаді привели до такого ж результату. В останній робочий день листопада на біржі були укладені угоди між ТОВ «Синергія газ енерджі» і ТОВ «Евроенерготрейд» по реалізації 15 млн кубів газу за середньозваженою ціною 6137,33 грн за тисячу кубометрів. В результаті вартість газу для населення в грудні виросла на 463,65 грн і склала 5890 грн за тисячу кубометрів.

Поділитись