Ольга Стефанишина: Україна восьмий місяць чекає компенсацій від Європи

Ольга Стефанишина: Україна восьмий місяць чекає компенсацій від Європи

Українська влада більше семи місяців тому направили запит в Єврокомісію з вимогою компенсувати втрати, що виникають на Україні через перерозподіл на ринках газу та електроенергії, заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції цієї країни Ольга Стефанишина в ефірі телеканалу «Україна 24».

«На жаль, до сих пір відповіді немає. Я сподіваюся, що такі обставини стануть хорошим підставою, щоб ЄС подумав над цією пропозицією», – сказала вона, коментуючи повідомлення про угоду між США та Німеччиною по« Північному потоку – 2».

Серед основних вимог до Заходу Стефанишина назвала надання «гарантії об’ємів транзиту» через Україну і «збереження контрактних відносин в рамках тристороннього контракту» (Росія-Україна-ЄС). Також, за її твердженням, Київ повинен отримати «гарантії, а не домовленості», що стосуються «територіальної цілісності і суверенітету».

В угоді США і Німеччини сформульовано ряд умов, при дотриманні яких американська влада не будуть заважати запуску «Північного потоку – 2». Одним з них є зобов’язання ФРН вжити заходів у разі, якщо Росія спробує використовувати енергетику як зброю або зробить агресивні дії проти України.

Поділитись