Один із затриманих в Гаїті американців хотів стати президентом республіки

Один із затриманих в Гаїті американців хотів стати президентом республіки

Затриманий в Гаїті американець Крістіан Емманюель Санон, якого місцеві правоохоронні органи вважають координатором операції по вбивству президента Жовенеля Моїз, планував очолити цю державу.

Про це повідомляє газета The Washington Post.

Американець гаїтянського походження будував плани приходу до влади в Гаїті, перебуваючи в американському штаті Флорида, де він розробляв ідеї з перебудови республіки і вербував прихильників.

Санон планував інвестувати в Гаїті 83 мільярди доларів, щоб вивести країну з бідності, і розраховував побудувати в державі сучасну інфраструктуру. Йому допомагали фінансово інвестор Вальтер Вейнтемілья і глава компанії, що надає послуги із забезпечення безпеки, Антоніо Інтріаго. Вони обіцяли американцеві профінансувати і організувати «приватну охоронну компанію», яка забезпечувала б безпеку Санон до тих пір, поки він не займе пост президента Гаїті, стверджує видання.

За словами адвокатів компанії Вейнтемільі, в ході контактів Санон з бізнесменами жодного разу не було згадок або натяків на змову з метою вбивства Моїз або намірів використовувати силове втручання, щоб змістити президента.

Розробкою плану по зміні влади займався 70-річний професор Парнелл Дюверже,  що також проживає у Флориді. Він заявив журналістам, що через наростання хвилі протестів в Гаїті в кінцевому рахунку сталася б відставка Моїз, після чого главою держави став би Санон.

Президент Моїз отримав смертельне поранення в результаті нападу на його резиденцію 7 липня. Пізніше стало відомо, що один з підозрюваних у вбивстві раніше був інформатором американського Управління по боротьбі з розповсюдженням наркотиків.

Поділитись