Одеса відмовилася змінювати російськомовний гімн на вимогу Києва

Одеса відмовилася змінювати російськомовний гімн на вимогу Києва

Уповноважений із захисту державної мови на Україні Тарас Кремінь заявив, що російськомовний гімн Одеси необхідно виправити, так як він порушує мовний закон.

Про це повідомляє «Страна.Ua». Раніше мовної омбудсмен оприлюднив річний звіт про виконання закону про забезпечення функціонування української мови як державної. У звіті значиться як порушення встановлення гімном Одеси російськомовної композиції “Пісня про Одесу” з оперети “Біла акація”.
Порушення має бути виправлено, зазначив Кремінь.

«Це буде новий гімн, або це буде переклад, або цей гімн буде неофіційним, а офіційним буде інший – це на їх розсуд (Одеської міськради), але ми повинні дотримуватися закону”, – заявив омбудсмен.

Мер міста Геннадій Труханов не підтримав дану ініціативу, уточнивши, що рішення буде визначати міська рада відповідно до процедури.

“Одеська міськрада навряд чи проголосує за зміну гімну Одеси. Наш гімн нам подобається, Одесу все влаштовує», – сказав Труханов.

Він також зізнався, що доповідь Кременя нагадала йому цитату Бабеля: “Мозок разом з волоссям піднявся у мене дибки, коли я почув цю новину”.

Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” був прийнятий на Україні в квітні 2019 року. Документ передбачав створення спеціальної “мовної комісії”, а також введення посади уповноваженого з його захисту. Законом також було запропоновано ввести іспити для чиновників, що визначають рівень знання української мови. З січня 2021 року в країні стало обов’язковим використання української мови в сфері обслуговування.

Поділитись