Новий канцлер ФРН все одно підтримає газопровід «Північний потік – 2»

Новий канцлер ФРН все одно підтримає газопровід «Північний потік – 2»

Проект газопроводу «Північний потік – 2» вже пізно зупиняти, будь-який новий канцлер ФРН все одно підтримає його.

Про це в четвер, 30 вересня, заявив німецький політолог, експерт Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) Штефан Майстер.

«Я думаю, що вже занадто пізно зупиняти проект, і будь-який канцлер, будь то представник ХДС (Християнсько-демократичного союзу – Ред.) Або СДПН (Соціал-демократичної партії Німеччини – Ред.), Все одно підтримає проект. У цих двох великих партіях існує відносний консенсус щодо завершення і реалізації проекту», – сказав він.

На думку Майстера, в Вільної демократичної партії (ВДП) в дійсності не хочуть зупинити запуск СП-2, а партія «Зелені» зосередиться на інших питаннях, щоб використовувати їх в якості важелів в коаліційних переговорах.

«Головною проблемою є регулювання з боку ЄС, і може трапитися так, що Газпром не зможе задовольнити йому на 100%. Це більш імовірно, ніж те, що будь-який новий уряд Німеччини зупинить проект», – зазначив політолог.

Раніше в цей день газета The Telegraph у своїй статті вказала на те, що підсумки виборів в бундестаг стали проблемою не тільки для Німеччини, але і для Росії, так як в ФРН потрібно сформувати коаліційний уряд, а росіянам доведеться домогтися сертифікації і введення в експлуатацію «Північного потоку – 2».

У матеріалі наголошується, що «Зелені» та ВДП будуть диктувати свої умови СДПН, яка випередила на виборах раніше правлячу коаліцію Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС / ХСС). При це обидві політичні сили виступають проти СП-2.

Як додали в Guardian, кандидат на посаду канцлер від СДПН Олаф Шольц оголосив про свій намір сформувати «соціально-екологічну ліберальну коаліцію». Також він наголосив на необхідності збереження транзиту газу через Україну після запуску газопроводу.

При цьому 26 вересня партія «Альтернатива для Німеччини» (АДН) запевнила, що і після виборів буде підтримувати СП-2.

Поділитись