Норвегія відмовилася визнати легітимність Лукашенка

Норвегія відмовилася визнати легітимність Лукашенка

Норвезька МЗС вважає, що “напівтаємна” інавгурація президента Білорусі Олександра Лукашенка не надає церемонії легітимність і тільки поглиблює політичну кризу в країні, написав на своїй сторінці в Twitter держсекретар норвезького МЗС Аудун Халворсен.


“Напівтаємна інавгурація не надає легітимності. “Інавгурація” Лукашенко тільки поглиблює політичну кризу в Білорусі. МЗС Норвегії знову закликає владу цієї країни утриматися від насильства і вступити в серйозний діалог з опозицією. Вибори не були ні вільними, ні чесними”, – написав Халворсен. Постом держсекретаря МЗС королівства поділився в своєму Twitter.

Масові протестні акції опозиції почалися по всій Білорусі 9 серпня, після виборів президента, на яких переміг Олександр Лукашенко – за даними ЦВК, він набрав 80,1% голосів. У перші дні акції придушувалися силовиками, відносно протестуючих, не згодних з результатами, застосовували сльозогінний газ, світлошумові гранати, гумові кулі. За офіційними даними, за перші дні понад 6,7 тисячі осіб було затримано. Як повідомляло тоді МВС республіки, в ході заворушень постраждали сотні людей, серед них понад 130 співробітників правоохоронних органів. Акції протесту тривають вже протягом місяця. Крім того, проходять заходи прихильників Лукашенка.

Поділитись