Nord Stream 2 AG почав арбітраж проти Євросоюзу

Nord Stream 2 AG почав арбітраж проти Євросоюзу

Оператор проекту газопроводу “Північний потік-2” компанія Nord Stream 2 AG подала позов до Суду ЄС про часткове скасування поправок до Газової директиви Євросоюзу через короткі терміни на видачу винятків для проектів, що потрапляють під них.

У липні 2019 року компанія вже подавала окремий позов про повне скасування поправок до Газової директиви ЄС, так як вважає їх дискримінаційними і прийнятими з метою перешкоджання реалізації проекту “Північний потік-2”.

Нагадаємо, поправки до Газової директиви, що вступили в силу в травні, поширюють ряд правил газового законодавства ЄС на морські ділянки трубопроводів, що йдуть з третіх країн. Ці правила включають в себе так званий “анбандлінг”, тобто поділ діяльності з видобутку і транспортування газу. Відповідно, компанія не може добувати газ і одночасно володіти трубопроводом в ЄС, за яким він доставляється. Серед вимог також – застосування конкурентних тарифів на прокачування газу і доступ до труби третіх сторін.

За оцінками експертів, німецький регулятор може зробити виняток для “Північного потоку-2”, однак Єврокомісія зможе це рішення заблокувати. Інший шлях для безперешкодного введення в дію нового газопроводу – укладання міжурядової угоди між Берліном і Москвою, однак і він неможливий без згоди Брюсселя.

Тим часом стало відомо про те, що бундестаг проголосує по законопроекту про імплементацію Газової директиви ЄС в національне законодавство 14 або 15 листопада, адже фракції ХДС / ХСС і СДПН у бундестазі підготували пом’якшувальні поправки до реалізації Газової директиви ЄС. Вони дозволять оператору Nord Stream 2 AG експлуатувати газопровід “Північний потік-2”.

Поділитись