Німеччина поставила Росії умову щодо справи Навального

Німеччина поставила Росії умову щодо справи Навального

Питання про передачу особистих даних по Олексію Навальному може бути розглянуто лише після того, як в Росії буде розпочато офіційне розслідування злочину.

Про це заявили в Мін’юсті ФРН.

Раніше офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова повідомила, що відповідь Берліна на запити Генпрокуратури РФ свідчить про небажання німецької сторони співпрацювати в проясненні обставин інциденту з опозиціонером Олексієм Навальним. За словами дипломата, Німеччина свідомо затягує задоволення запитів російської сторони, «прикриваючись то одними, то іншими причинами і надуманими приводами».

Вона додала, що російська сторона все ж таки розраховує на виконання Берліном своїх міжнародно-правових зобов’язань відповідно до Європейської конвенції про надання взаємної правової допомоги у кримінальних справах та почне предметне двостороння взаємодія у справі Навального.

Опозиціонер знепритомнів на борту літака Томськ – Москва 20 серпня. Через два дні Навального перевели на лікування до Берліна. Токсикологи бундесверу виявили, що він був отруєний речовиною з групи «Новачок». Їх висновки підтвердили лабораторії Франції і Швеції, а пізніше і в Організації по забороні хімічної зброї.

В ЄС заявили, що отруєння стало можливо «тільки за згодою адміністрації президента» і за участю ФСБ Росії, і ввели санкції проти низки високопоставлених чиновників. Москва заперечує всі підозри на свою адресу.

Поділитись