Німці вимагають виключити Польщу з Євросоюзу

Німці вимагають виключити Польщу з Євросоюзу

Німецький журнал Der Spiegel опублікував матеріал, присвячений спору Польщі з Євросоюзом про верховенство національного права.

У четвер Конституційний суд Польщі підтвердив перевагу конституції республіки над законодавством Європейського Союзу на тлі відразу декількох вердиктів Суду ЄС, який засудив дії польських властей. Після цього держсекретар у справах Європи при МЗС Франції Клеман Бон назвав рішення атакою на європейський союз і допустив вихід Польщі з ЄС, а міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн заявив, що польське керівництво «грає з вогнем».

Публікація викликала активний відгук читачів в коментарях.

«Нехай ідуть. Польща – одна з тих країн, які найбільше виграють від ЄС, якщо вони хочуть піти – будь ласка. У той же час це один з найбільш злісних порушників спокою. По крайней мере, в цьому я бачу шанс на оздоровлення ЄС», – заявив HarryManback.

«Немає проблем, Польща он, Угорщина геть. Той, хто не хоче підтримувати основну ідею ЄС, може і повинен піти», – зазначила іншу коментатор.

«Я хочу економічно сильний, сучасний, світський ЄС, де поважають права людини. Польща і Угорщина тут не особливо підходять», – зазначив TEW.

«Всі розуміють, що Польща все ще складається в ЄС тільки тому, що вона отримує гроші. Якби це був чистий донор, вона б уже давно вийшла. Те ж саме стосується і Угорщини», – зауважив Krude.

«Найголовніше – припиніть виплати!» – закликав Hans7890.

«ЄС повинен розцінювати це принципове рішення польської суду як юридично-політичну заяву про вихід відповідно до статті 50 (Договору про Європейський Союз. – прим. Ред.) Та негайно розпочати відповідний процес», – підкреслив ще один читач.

«Польща може поважати верховенство права і підписані договори. Або вийти. ЄС – це не банкомат і не вулиця з одностороннім рухом», – додав Mark55733.

Як заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Європейська комісія використовує всі наявні в її розпорядженні засоби для того, щоб гарантувати повагу положень європейського права після рішення Конституційного суду Польщі.

Поділитись