Ненсі Пелосі переобрана спікером Палати представників Конгресу США

Ненсі Пелосі переобрана спікером Палати представників Конгресу США

Демократка Ненсі Пелосі обрано спікером Палати представників почав у неділю свою роботу Конгресу США 117-го скликання.

80-річна представниця Демократичної партії отримала підтримку більшості присутніх конгресменів – 216. Вона взяла гору над 55-річним республіканцем Кевіном Маккарті. За нього віддали голоси 209 законодавців.

Процедура обрання спікера в значній мірі була передбачуваною, так як конгресмени зазвичай голосують по партійній лінії, а Демократична партія США хоч і позбулася за підсумками минулих 3 листопада 2020 року загальних виборів частини мандатів, але все ж зберегла за собою більшість у Палаті представників.

Маккарті дійсно отримав підтримку всіх тих, хто голосував республіканців без винятку. Однак в стані демократів кілька конгресменів відмовилися проголосувати за Пелосі: троє утрималися, а ще двоє підтримали інших своїх однопартійців – Теммі Дакуорт і Хакіма Джеффріса. Крім того, кілька республіканців і демократів зовсім не були присутні на засіданні.

Пелосі, таким чином, заручилася підтримкою більшості тих, хто голосував (216), що досить для перемоги при обранні спікера, однак не отримала абсолютної більшості голосів (218) всіх членів Палати представників. Це лише третій за останню чверть століття випадок, коли спікер не отримує підтримки абсолютної більшості членів палати. Раніше в аналогічній ситуації виявлялися Ньют Гінгріч і Пол Райан.

Пелосі обирають спікером нижньої палати вже в четвертий раз: цей пост вона займала в Конгресі 116-го скликання, а також з січня 2007 року по січень 2011 року (110-й і 111-й скликання).

Поділитись