Названа дата запуску газопроводу «Північний потік-2»

Названа дата запуску газопроводу «Північний потік-2»

Перший газ по «Північному потоку-2» надійде до півночі 31 грудня.

Про це повідомив глава австрійської компанії OMV Райнер Зеле. Його виступ в ході прес-конференції, яка пройшла в середу, 31 липня, опубліковано в Twitter.

Зеле уточнив, що 70 відсотків трубопроводу вже укладено по дну моря, затримок в реалізації проекту не очікується. Одночасно глава австрійської компанії, яка виступає одним з інвесторів проекту, нагадав, що Данія досі не дала дозволу на будівництво. «Я не бачу ніяких затримок з боку датської влади», – розповів він в ефірі Bloomberg TV і підкреслив, що поки що проект вкладається і в терміни, і в бюджет.

«Північний потік-2» повинен пройти по дну Балтійського моря і з’єднати Росію і Німеччину. Його запуск запланований на кінець 2019 року, але можливе перенесення терміну через позицію Данії. Копенгаген назвав газопровід загрозою державності, а також заявив про небезпеку зростання залежності Європи від російського газу. Данія залишилася єдиною країною, яка поки не погодила заявку на проходження морської ділянки. Інші європейські держави – Німеччина, Швеція і Фінляндія – вже видали дозволи. Трубопровід піде в обхід транзитних держав, в тому числі, України, Білорусії і Польщі.

Передбачається, що запуск нового газопроводу збігатиметься з терміном закінчення контракту на транзит газу через територію України. Домовленості про продовження транзиту після 2019 року Москва і Київ поки не досягли.

Фото: Александр Чиженок / «Коммерсантъ»

Поділитись