НАТО займеться радіоактивним могильником в Україні

НАТО займеться радіоактивним могильником в Україні

Голова українського Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук оголосив про плани НАТО взяти участь в ліквідації могильника радіоактивних відходів “Цибулеве” в Кіровоградській області.

“Будуть проведені радіаційне обстеження об’єкта, вивчення історичних даних про майданчику, радіологічні та екологічні дослідження. Потім буде підготовлено відповідне технологічне рішення, здійснена попередня обробка радіоактивних відходів, їх вилучення, кондиціювання, пакування у відповідні контейнери і транспортування до місць поховання”, – заявив Петрук.

Бюджет проекту, розрахованого на 18 місяців, становить 1,5 мільйона євро. Головним донором виступає Німеччина.

На початку липня Україна вже укладала угоду з НАТО про допомогу у вирішенні проблеми могильників. У 2015 році президент країни Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє альянсу брати участь у перепохованні радіоактивних відходів.

На території України з 1960-х років існують кілька могильників радіоактивних відходів. Один знаходиться в Кіровоградській області, другий – біля Делятина в Івано-Франківській області. Ще один розташований на території Донецького казенного заводу хімічних виробів, який в даний час контролює самопроголошена Донецька народна республіка.

Поділитись