Натівська бронетехніка України не добралася до фронту

Натівська бронетехніка України не добралася до фронту

В українській армії зламалися колісні бронемашини Saxon AT-105, закуплені у Британії в 2015 році.

Техніка вийшла з ладу, хоча не брала участі в боях. Про це повідомляє «МК», посилаючись на офіційні документи Києва.
Видання пише, що українське міністерство оборони замовило капітальний ремонт 50 бронемашин підприємству «Зелений Гай». Відновлення броньовиків завершиться до 20 листопада 2020 року. Контракт оцінюється в 786 тисяч гривень.

Експерти, знайомі з ситуацією, кажуть, що британська бронетехніка навесні 2015 прибула на Донбас, але не була задіяна в боях. Згодом броньовики, передані 10-й і 79-й бригадам, були виведені зі складу та замінені радянськими автомобілями «ГАЗ» і автобусами УАЗ-2206.

На думку фахівців, британська техніка спочатку не була пристосована до донбаського театру військових дій. Рух по бездоріжжю призвело до зносу двигунів і основних ходових механізмів.

Британські бронемашини Saxon були розроблені в 1970-х роках для операцій армії і поліції в міських умовах. Київських чиновників попереджали, що «Саксонія» не пристосовані до їзди по бездоріжжю і є вкрай уразливими для важкого озброєння. Але покупка броньовиків все одно сталася – в рамках «переходу на стандарти НАТО». Експерти вважають, що цей перехід спочатку був корупційною схемою. З її допомогою київські чиновники і олігархи збагачуються за рахунок контрактів на обслуговування військової техніки.

Поділитись