“Нафтогаз” пояснив позицію по транзитному контракту з Росією

“Нафтогаз” пояснив позицію по транзитному контракту з Росією

Київ вимагає від Москви компенсацію, якщо “Газпром” буде наполягати на укладенні нового договору про транзит на колишніх умовах.

Таку заяву зробив виконавчий директор “Нафтогазу” України Юрій Вітренко. Від уточнив, що сума може скласти 11-14 мільярдів доларів. “Якщо вони наполягатимуть на своїй нинішній позиції, яка призведе до припинення транзиту через Україну з 1 січня 2020 року, тоді ми змусимо їх заплатити”, – підкреслив він. При цьому, якщо транзит продовжиться, компанія не стане вимагати відшкодування збитків, додав Вітренко.

У жовтні минулого року він заявляв, що Україна вже звернулася в Міжнародний арбітраж з вимогою про повернення Росією приблизно 12 мільярдів доларів, які втратить Київ в результаті запуску “Північного потоку – 2” і простою Української ГТС.

Контракти на постачання і транзит російського газу через Україну закінчуються в кінці 2019 року, і поки визначеності щодо їх майбутнього немає. Питання про нову угоду обговорюється на тристоронніх зустрічах Росії, України і Єврокомісії, остання відбулася в січні.
ЄК запропонувала сторонам підписати новий контракт терміном на десять років. Також була озвучена позиція, що обсяги транзиту повинні бути привабливими, в тому числі для інвесторів, що беруть участь в модернізації української газотранспортної системи.
У Москві, в свою чергу, відзначили, що контракт повинен бути комерційно цікавим і для Росії. Також підкреслювалося, що важливу роль в переговорах зіграє те, як вирішиться давній судовий спір “Газпрому” і “Нафтогазу”.

Йдеться про низку взаємних позовів щодо поставок і транзиту. Взимку 2017-2018 років Стокгольмський арбітраж ухвалив, що Москва повинна Києву 2,56 мільярда доларів. Через кілька місяців “Газпром” оскаржив вердикт, зажадав повного скасування рішення по транзиту, а також подав позов в той же арбітраж щодо розірвання контрактів з “Нафтогазом”, що діють до кінця 2019 року. Новий раунд тристоронніх переговорів намічений на середину вересня.

Фото РИА Новости.

Поділитись