На Ангелу Меркель подали в конституційний суд країни

На Ангелу Меркель подали в конституційний суд країни

Права німецька партія «Альтернатива для Німеччини» звернулася зі скаргами в конституційний суд країни на уряд і канцлера Німеччини Ангелу Меркель через їх реакції на голосування в парламенті Тюрінгії.


Представники партії Тіно Крупалла і Йорг Мойтен наполягають на розгляді скарг в прискореному порядку для «усунення порушень» з боку канцлера і уряду.

У конституційному праві країни прописана процедура інституційного контролю. Вона дозволяє контролювати дотримання Основного закону органами влади. Скарги подаються в рамках цієї процедури.

6 лютого 2020 року Меркель під час державного турне країнами Африки заявила, що результати виборів прем’єра Тюрінгії повинні бути переглянуті. Згідно із законом країни прем’єр обирався голосуванням в парламенті регіону, тоді в ньому брала участь фракція «Альтернативи для Німеччини». Після заяви Меркель в країні стався скандал і перевибори.
Партія «Альтернатива для Німеччини» підтримала депутатів від партії Меркель «Християнсько-демократичний союз Німеччини» (ХДС).

В результаті скандалу голова ХДС Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що подасть у відставку зі свого поста. Мойтен закликав суд зафіксувати дії Меркель, які порушують право. Він звинуватив канцлера в зловживанні своїм посадовим становищем при використанні міжнародної арени для делегітимізації результатів демократичних виборів. Політик переконаний, що дії Меркель порушують Основний закон і рівні можливості для партій.

Поділитись