МЗС Угорщини викликав посла України через конфлікт щодо постачання газу

МЗС Угорщини викликав посла України через конфлікт щодо постачання газу

МЗС Угорщини викликав посла України Любов Непоп через суперечку про угоду Будапешта з «Газпромом».

Посол України був викликаний в Міністерство закордонних справ (МЗС) Угорщини через конфлікт, викликаного укладеним Будапештом контрактом з «Газпромом» щодо постачання російського газу. Про це повідомляє міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в своєму Facebook.

Дипломат зазначив, що намір України звернутися в Європейську комісію обурливо і є недружнім жестом після всієї допомоги, яку Угорщина надала республіці. «Україна не має ніякого відношення до того, з ким ми домовляємося», – підкреслив Сійярто.

27 вересня «Газпром» підписав з Будапештом довгостроковий контракт на поставку газу. Російська компанія буде продавати Угорщини 4,5 мільярда кубометрів газу в рік протягом 15 років, до 2036 року.

Угода викликала обурення в української влади, які заявили про розчарованість в діях угорського уряду. У МЗС України зробили висновок, що контракт несе загрозу національній безпеці країни і завдає шкоди двостороннім відносинам республік.

Також Київ повідомив, що має намір звернутися в Європейську комісію для перевірки угоди на відповідність європейському законодавству в сфері енергетики.

У відповідь на дані претензії глава МЗС Угорщини Сійярто закликав Київ не втручатися у внутрішні справи країни і відмовитися від політизації економічних інтересів.

Поділитись