МЗС Росії оголосив 20 чеських дипломатів персонами нон грата

МЗС Росії оголосив 20 чеських дипломатів персонами нон грата

Росія у відповідь на висилку 18 російських дипломатів з Праги оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

Їм наказано покинути РФ до кінця дня 19 квітня, йдеться в повідомленні МЗС РФ.

“Послу заявлений рішучий протест у зв’язку з недружнім актом влади Чехії щодо персоналу російської дипмісії в Празі. Вітезславу Півоньці повідомлено, що 20 співробітників посольства Чехії в Москві оголошуються” персона нон грата “. Їм наказано до кінця днів 19 квітня 2021 року залишити територію нашої країни”, – йдеться в документі.

“Чеської стороні також пред’явлена ​​вимога привести кількість співробітників дипмісії в Москві в категорії прийнятих на місці до паритету з числом співробітників аналогічної категорії посольства Росії в Чехії. Послу вручена відповідна нота”, – додали в МЗС РФ.

Прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш і перший віце-прем’єр Ян Гамачек в суботу повідомили про висилку 18 співробітників посольства РФ в Празі, які, за версією чеської сторони, є “офіцерами російських спецслужб СВР і ГРУ”. Цей крок був зроблений у зв’язку з нібито обставинами вибуху в Врбетіце в 2014 році. До нього, як стверджували політики, причетні “офіцери російської військової розвідки ГРУ”.

МЗС РФ раніше виступив із заявою, в якій висловив Празі рішучий протест у зв’язку з розпочатим “під голослівними і надуманими приводами” кроком.

Поділитись