Москва відреагувала на рішення Польщі щодо Газпрому

Москва відреагувала на рішення Польщі щодо Газпрому

Варшава спробою оштрафувати Газпром ігнорує інтереси європейських споживачів і підриває енергетичну безпеку Європи, заявила офіційний представник МЗС Марія Захарова.

«Очевидно, мова йде про чергову політично мотивованою спробі тиску на російського газового експортера, довгі роки надійно постачав природним газом європейських споживачів», – каже Захарова.

Вона зазначила, що за цим рішенням стоїть бажання на догоду США і за рахунок Євросоюзу створити альтернативний хаб для американського скрапленого природного газу (СПГ).

«Викликає жаль, що в гонитві за власними корисливими цілями Варшава всупереч назві відомства, яка приймала рішення, повністю ігнорує принципи добросовісної конкуренції, інтереси європейських споживачів, по суті підриваючи європейську енергетичну і, до речі, екологічну безпеку», – зазначила дипломат.

У середу Польський антимонопольний регулятор (UOKiK) заявив, що оштрафував Газпром на суму близько 7,6 млрд доларів і зобов’язав розірвати угоди про фінансування будівництва «Північного потоку – 2». Газпром заявив, що принципово не згоден з позицією польського регулятора і винесеним їм рішенням про штраф. Такої ж позиції дотримується англо-голландська Shell – один з європейських партнерів Газпрому з будівництва газопроводу.

Крім того, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі не сумніваються, що оштрафований Польщею Газпром зробить юридичні контрдій для захисту своїх інтересів.

Нагадаємо, в червні UOKiK порушило справу проти Газпрому за те, що той відмовився співпрацювати і надати інформацію про «Північний потік – 2». Варшава вимагала оштрафувати російську компанію на 50 млн євро. У серпні UOKiK оштрафувало Газпром на 213 млн злотих (близько 50 млн євро) за відмову співпрацювати в справі по «Північному потоку – 2».

Після цього Газпром подавав до польського суду апеляційні скарги на дії управління захисту конкуренції та споживачів Польщі через обмеження доступу до доказів, зібраних у рамках розслідування по «Північному потоку – 2».

Поділитись