Україна залишилася без американського газу через Росію

Україна залишилася без американського газу через Росію

Україна фактично залишилася без американського скрапленого природного газу (СПГ) через Росію.

Віртуальний реверс російського палива, на який перейшла країна, виявився вигідніше закупівель у інших партнерів. Про це пишуть ЗМІ з посиланням на старшого директора групи з природних ресурсів і сировинних товарів рейтингового агентства Fitch Дмитра Маринченко.

Як пояснив експерт, в Європі, незважаючи на різницю у витратах, американський СПГ успішно конкурує з російським газом з труби, оскільки теж продається за спотовими цінами. Однак через те, що на Україні немає інфраструктури, необхідної для покупок СПГ безпосередньо, американське сировина виявляється дорожчим в порівнянні з віртуальним реверсом. В результаті Україна може піти на разові закупівлі СПГ у США, але навряд чи буде робити це системно. Маринченко зазначив, що в теорії Києву було б вигідніше перейти на прямі закупівлі російського газу, оскільки при віртуальному реверсі доводиться переплачувати за послуги трейдера.

Київ не закуповує газ у Москви безпосередньо з 2015 року. До кінця 2019 року він був змушений провести фізичний реверс через умови транзитної угоди з «Газпромом», що призводило до подорожчання сировини. Однак з початку вересня 2020 року Україна перейшла на віртуальний реверс – близько половини транзитних обсягів газу, що прямують з Росії до Європи, відразу залишаються в українських сховищах.

Україна неодноразово говорила, що збирається перейти на американський СПГ. У травні 2020 року уряд країни схвалив проект меморандуму з американської Louisiana Natural Gas Exports про постачання протягом 20 років СПГ зі США в обсязі, відповідному 5,5 мільярда кубометрів трубопровідного газу в рік. Однак остаточні домовленості закріплені не були.

Поділитись