Мерію Парижа оштрафували за велике число жінок на керівних посадах

Мерію Парижа оштрафували за велике число жінок на керівних посадах

Міністерство державної служби Франції наклало на мерію Парижа штраф в 90 тисяч євро за занадто великий відсоток жінок на керівних посадах, пише Le Monde.

За даними міністерства, в 2018 році міська ратуша призначила на високі пости 11 жінок і тільки п’ятьох чоловіків.

У відомстві зазначили, що така висока цифра “в значній мірі сприяє фемінізації вищих управлінських і управлінських посад”, проте суперечить правилу, по якому не менше 40% посад в уряді повинні належати людям кожної статі.

При цьому в 2019 році були прийнятий закон, який звільняє від штрафу роботодавців, які призначають занадто багато чоловіків або жінок, якщо це не призводить до загального гендерної дисбалансу між відповідними посадами. Це відноситься до Парижу, де жінки складають лише 47% керівників вищої ланки. Крім того, представниці міської влади як і раніше отримують на 6% менше своїх колег-чоловіків.

Однак нове положення вступило в силу занадто пізно, щоб мерія Парижа могла уникнути штрафу за 2018 рік. Мер французької столиці Анн Ідальго назвала штраф абсурдним, несправедливим і небезпечним. Вона зазначила, що жінок потрібно просувати по службі “рішуче і енергійно”, так як гендерний розрив по всій Франції все ще великий. Ідальго додала, що має намір особисто віднести чек для оплати штрафу разом з усіма жінками, які працюють в мерії.

“В Парижі ми робимо все, щоб добитися успіху, і я дуже, дуже пишаюся великою командою чоловіків і жінок, які разом ведуть боротьбу за рівність”, – сказала мер Парижа. Міністр державної служби Франції Амелі де Моншален назвала штраф абсурдним і запропонувала направити ці кошти на фінансування конкретних дій по просуванню жінок на держслужбі.

Поділитись