Майбутнє Афганістану обговорять сьогодні на екстреній зустрічі Радбезу ООН

Майбутнє Афганістану обговорять сьогодні на екстреній зустрічі Радбезу ООН

Майбутнє Афганістану після виходу з Кабула американських військових обговорять сьогодні на екстреній зустрічі Радбезу ООН.

Лідери ряду європейських країн підготували свої пропозиції. Це не єдина зустріч з Кабулу.

Створити в Кабулі зону безпеки під контролем ООН пропонують Франція і Великобританія. Проект резолюції вони представлять на засіданні Радбезу. Спробою захисту людей, які намагаються покинути Афганістан, назвав ініціативу президент Франції.

За словами Еммануеля Макрона, створення зони безпеки в афганській столиці дозволить продовжувати гуманітарні операції. Він також додав, що Париж попередньо домовляється з талібами про можливу евакуацію більшої кількості людей. Раніше Франція і Британії сказали, що вивезли з Афганістану всіх своїх громадян.

Крім Радбезу ООН представники країн «великої сімки», а також Туреччини і Катару обговорять сьогодні майбутнє аеропорту Кабула. Дві останні країни в переговорах візьмуть участь не випадково. Туреччину і Катар таліби розглядають як країни, які могли б технічно управляти повітряною гаванню.

США мають намір завершити евакуацію у вівторок, після цього аеропорт виявиться повністю під контролем талібів. Бойовики стверджують, що у них є фахівці для управління аеропортом. Нагадаємо, рух «Талібан» в Росії визнано терористичним і заборонено.

Минулого тижня біля аеропорту Кабула пролунали два вибухи. Загинули близько двохсот чоловік, в тому числі 13 американських військових, постраждали більше тисячі. Відповідальність за теракти взяла на себе угруповання «Ісламська держава».

Поділитись