Лукашенко заявив, що постачатиме з Росії не більше 40% нафти

Лукашенко заявив, що постачатиме з Росії не більше 40% нафти

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країна буде прагнути поставляти з Росії максимум 30-40% від необхідних обсягів нафти.

Про це він сказав на нараді з питань підвищення ефективності реалізації нафтопродуктів на експорт.

“Зараз в повному обсязі альтернативи немає поставвкам російської нафти. Але, як ми домовлялися, диверсифікуватися нам треба”, – цитує Лукашенка агентство БелТА. Білоруський лідер також зазначив, що близько 30% нафти країна повинна закуповувати через Україну, ще 30% – на Балтиці.

«Можливо, Казахстан зможе поставити нам нафту, якщо Росія погодиться з цим», – сказав він.

За словами Лукашенка, зараз Москва не дає згоди на такі поставки.

14 січня віце-прем’єр Білорусії Дмитро Крутой повідомив, що в країні обговорюється схема альтернативних поставок нафти. Зокрема, пропозиції спрямовані Польщі, Україні, країнам Балтії, Казахстану і Азербайджану.

9 січня Лукашенко заявив, що Росія пропонує республіці купувати у неї нафту за ціною вище світової. З цим пов’язана відсутність у президентів двох країн домовленостей щодо поставок сировини в республіку.

Нагадаємо, що Білорусь в якості альтернативи російської нафти закупила 80 тисяч тонн палива у Норвегії. Через порт в литовській Клайпеді вона буде доставлена на білоруський НПЗ «Нафтан». Разом з тим невідомо, чи буде в подальшому Норвегія здійснювати поставки в Білорусь. Поставки очікуються вже найближчим часом, тобто в 20-х числах січня.

Поділитись