Лукашенко заявив про прискорення розвитку відносин з ЄС

Лукашенко заявив про прискорення розвитку відносин з ЄС

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про готовність прискорити розвиток відносин з ЄС, але без попередніх умов з європейської сторони. Про це повідомляє БЕЛТА.

За його словами, Білорусь зацікавлена ​​в передовому досвіді Євросоюзу в багатьох сферах. “Але для початку потрібно завершити процес формування договірно-правової бази та підписати підготовлені договори. Треба рухатися в цьому напрямку”, – зазначив Лукашенко на зустрічі з міністрами закордонних справ Швеції Анну Лінде і Фінляндії Пекка Хаавісто.

Швеція і Фінляндія є “в певному сенсі зразком господарювання” для Білорусії, додав президент. При цьому Лукашенко зазначив, що у європейських країн виходить поки більше, висловивши надію, що «ви нам підкажете, в якому напрямку рухатися, перш за все в економіці».

18 листопада Рада Євросоюзу ухвалила рішення про підписання візової угоди з Білоруссю. Згідно з документом, опублікованим в Офіційному журналі блоку, ЄС готовий укласти договір про полегшення видачі віз. Там же згадуються майбутні фінансові вливання в білоруську економіку.

У липні цього року Лукашенко закликав ЄС зміцнювати двосторонні відносини. Білоруський лідер заявив, що в останні роки спільні проекти Білорусії і ЄС розвиваються найбільш ефективно, і подякував європейських структур за інвестиційну допомогу країні. «Це потрібно не тільки білорусам, а й європейцям», – підсумував глава республіки.

Поділитись