Лукашенко оголосив Білорусь ядерною державою

Лукашенко оголосив Білорусь ядерною державою

Президент Білорусі Олександр Лукашенко після офіційного запуску першої в країні атомної електростанції оголосив республіку ядерною державою, повідомляє БЕЛТА.

«Все так буденно, наче метро побудували», – вказав він, додавши, що подія можна вважати історичним для життя країни. Для запуску Лукашенко прилетів на територію АЕС на вертольоті. Згідно з програмою, він повинен був відвідати будівлю першого енергоблоку і дати дозвіл на підйом його електричної потужності до 400 мегават. В об’єднану енергосистему країни енергоблок включили ще 3 листопада. Його введення в промислову експлуатацію намічений на початок 2021 року. Запуск другого енергоблоку очікується у 2022-му.

Відразу ж після оголошення про включення в енергосистему Литва зупинила всі торги електроенергією з республікою. Рішення означає, що ні Білорусь, ні Росія також не зможуть продавати електроенергію до Естонії і Латвії, оскільки Литва є для них точкою входу для імпорту.

Білоруська АЕС побудована на російський кредит в розмірі десяти мільярдів доларів. Влітку Москва погодилася знизити ставку по кредиту і продовжити його на два роки. Лукашенко під час відкриття третьої гілки метро в Мінську заявив, що республіці необхідна і друга АЕС, щоб піти від імпорту вуглеводнів. На його думку, будівництво станцій є «щастям і подарунком».

Наприкінці вересня стало відомо, що держборг Білорусі з початку року зріс майже на третину.

Поділитись