Лондон представив план «політичної війни» проти Росії

Лондон представив план «політичної війни» проти Росії

Начальник штабу оборони Великобританії Нік Картер представив план ведення “політичної війни” проти її “авторитарних супротивників”.

“Наші авторитарні супротивники розглядають стратегічний контекст як триваючу боротьбу, в якій використовуються невійськові і військові інструменти, які не обмежені жодним відмінністю між миром і війною. Ці режими вважають, що вони вже залучені до інтенсивної форму конфлікту, який носить переважно політичний характер, ніж кінетичний . Їхня стратегія “політичної війни” спрямована на підрив згуртованості, економічної, політичної і соціальної стабільності і на боротьбу за стратегічну перевагу в ключових регіонах світу”, – йдеться в заяві Картера, опублікованому на сайті уряду Великобританії.

У числі країн, нібито використовують подібні методи, Картер називає Росію, Китай, КНДР і Іран.

“В останні кілька років Росія регулярно використовувала кібер- і інформаційні атаки проти своїх опонентів. Яскраві приклади включають в себе фінансовий та енергетичний сектор України в 2017 році і Організацію по забороні хімічної зброї в 2018-м. Іран і Північна Корея слідують цьому прикладу”, – стверджує начальник штабу оборони Великобританії.

У заяві Картера відзначається, що Великобританії потрібно змінити докорінно своє мислення для стримування “авторитарних супротивників”. Він представив концепцію, в якій підкреслюється, зокрема, необхідність вести боротьбу “нижче порога війни”, щоб не дати противникам можливість досягти їх цілі в стратегії “факту”.

Крім того, пропонується зробити упор на створення спілок і зміцнення взаємодії. Підкреслюється також, що необхідно проводити модернізацію.

“Ми повинні намітити напрямок руху від індустріального століття платформ до інформаційного століття систем”, – зазначив Картер.

Росія неодноразово спростовувала звинувачення в спробах вплинути на демократичні процеси в різних країнах, а прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков називав їх “абсолютно голослівними”. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявляв, що ніяких фактів, що підтверджують це, немає.

Поділитись