Лівійський внутрішній конфлікт може перерости в нову світову війну

Лівійський внутрішній конфлікт може перерости в нову світову війну

У збройний конфлікт в Лівії втягується все більше країн. Ситуація погрожує перерости в нову світову війну.


Днями біля берегів Лівії сталася сутичка між турецьким фрегатом і французькими військовими. Турки відмовилися від обов’язкового огляду вантажу, який повинні були провести французи в рамках операції НАТО Sea Guardian, і взяли французький корабель на приціл. Подія викликала різку реакцію з боку президента Франції Еммануеля Макрона, який заявив, що дії Туреччини дестабілізують обстановку в НАТО.

При цьому французький лідер прямо вказав на підтримку Ердоганом лівійського Уряду національної згоди і зазначив, що президент Туреччини веде небезпечну гру. Пізніше стало відомо, що турецькі контррозвідники затримали чотирьох осіб, яких звинуватили в шпигунстві на користь Франції.

Пізніше в конфлікт втрутився Єгипет і Об’єднані Арабські Емірати. Винищувачі єгипетських ВПС F-16C / D здійснили політ в повітряному просторі Лівії, їх супроводжували Airbus A330 MRTT, що належать ОАЕ. Імовірно, авіація двох країн прибула до Лівії для спільних ударів по силам підтримуваного Туреччиною Уряду національної згоди в Місраті.

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі раніше заявляв, що будь-яке можливе втручання в Лівії з боку Каїра буде легітимним, так як країна хоче захистити власні кордони. Він обіцяв, що Єгипет не дасть силам УНЗ взяти під контроль місто Сирт і муніципалітет Ель-Джуфра, зайняті силами командувача Лівійської національної армією Халіфи Хафтара.

За останніми даними, турки поки все ж не відмовилися від своїх планів щодо взяття Сирту. У разі продовження їх настання обстановка може різко загостритися.

Раніше Африканське командування збройних сил США (AFRICOM) заявило про таємне перекидання російських винищувачів і штурмовиків з авіабази Хмеймім до Лівії для підтримки Лівійської національної армії фельдмаршала Халіфи Хафтара. Пілотами перекинутих винищувачів, згідно AFRICOM, повинні стати російські найманці з ПВК Вагнера.

Поділитись