Литва звинуватила російські ЗМІ в дезінформації

Литва звинуватила російські ЗМІ в дезінформації

Міністерство оборони Литви в щорічному звіті про стан національної кібербезпеки звинуватило російські ЗМІ в дезінформації.

Стверджується, що основним джерелом дезінформації в Литві залишаються ЗМІ, контрольовані Росією. При цьому оборонне відомство не назвало конкретних засобів масової інформації і не привело прикладів публікацій.

У звіті говориться, що в Литві збільшилася кількість кібератак, які були більш просунутими як з точки зору технологічних рішень, так і з точки зору контенту. При цьому автори стверджують, що «недружні до Литви джерела інформації» прагнули формувати негативний імідж країни на Заході.

«Був сформований образ Литви як ворожого і ненадійного держави. Не вдалося уникнути контенту, що розпалює війну і національну ненависть, і були використані непрозорі елементи побудови контенту і елементи обману: фальсифіковані факти, навмисно спотворені заяви, коментарі або прес-релізи публічних осіб, візуальні матеріали, виготовлені за допомогою відеомонтажу, під прикриттям особистостей інших осіб або установ», – вказується в документі.

Влада прибалтійських республік неодноразово перешкоджали роботі російських ЗМІ. 31 січня в аеропорту Вільнюса була затримана кореспондентка телеканалу «Звезда» Юлія Шатілова, яка прибула в Литву для зйомок серії репортажів.

У грудні 2019 го року на тиск влади поскаржилися співробітники агентства Sputnik в Естонії. За їхніми словами, керівництво країни під загрозою кримінального переслідування зажадало від них припинити працювати на російське агентство. Таллінн пояснив це санкціями проти генерального директора міжнародного інформаційного агентства «Росія сьогодні» Дмитра Кисельова.

Поділитись