Литва, Швеція, Естонії та Україна звернулися до Росії з вимогою

Литва, Швеція, Естонії та Україна звернулися до Росії з вимогою

Росія повинна відмовитися від дій, які суперечать міжнародному праву, визнати свою відповідальність за конфлікт на Донбасі і забезпечити свободу навігації в Азовському морі.

Про це сказано в спільній заяві міністрів закордонних справ Литви, Швеції, Естонії та України. Воно опубліковане на офіційному сайті Міністерства закордонних справ України.

Заява глав МЗС Литви Лінаса Лінкявічюса, Швеції Анн Лінде, Естонії Урмаса Рейнсалу і України Вадима Пристайка було оприлюднено напередодні. У ньому сказано, що міністри вважають приєднання Криму до Росії в 2014 році анексією, не визнають її, категорично засуджують і залишаються відданими політиці введення проти Москви санкцій в зв’язку з цим.

«Ми закликаємо Росію поважати міжнародне право і відмовитися від дій, які суперечать його основоположним принципам», – сказано в заяві.

Також міністри заявили, що конфлікт на Донбасі викликаний російською агресією, і закликали Росію визнати це в повній мірі. Нарешті, міністри закликали Москву забезпечити свободу навігації в Азовському морі, в тому числі безперешкодний доступ до українських портів.

Поділитись