Лавров заявив, що Радбез ООН потрібно реформувати

Лавров заявив, що Радбез ООН потрібно реформувати

Реформування Ради Безпеки ООН має перш за все враховувати інтереси країн Азії, Африки, Латинської Америки, вважає міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

“Дбайливо зберігаючи сформовану за підсумками Другої світової війни систему міжнародних відносин, стрижневим елементом якої залишається ООН, необхідно акуратно, але послідовно адаптувати її до реалій сучасного геополітичного ландшафту”, – казав Лавров в статті для журналу “Росія в глобальній політиці”.

На його думку, це повною мірою стосується Ради Безпеки ООН, де Захід невиправдано перепредставлений за сучасними мірками. “Переконані: реформування Ради безпеки має перш за все враховувати інтереси країн Азії, Африки, Латинської Америки, а будь-яка формула – спиратися на принцип найширшого згоди держав-членів ООН. У цьому ж руслі слід працювати над вдосконаленням системи світової торгівлі, надаючи особливого значення гармонізації інтеграційних проектів в різних регіонах світу “, – зазначив глава МЗС РФ.

В умовах формування поліцентричної архітектури світу Лавров вказав на необхідність “приступати до переговорів, заздалегідь домовившись шукати баланс інтересів”. На думку російського міністра, слід “надалі неухильно дотримуватися закріплені в Статуті ООН принципи, починаючи з поваги суверенної рівності держав – незалежно від їх розмірів, форми правління або моделі розвитку”.

Поділитись