Королеву Великої Британії евакуюють у разі “жорсткого Брекзиту”

Королеву Великої Британії евакуюють у разі “жорсткого Брекзиту”

У Великій Британії розробили план евакуації королеви Єлизавети II та інших членів королівської сім’ї з Лондона на випадок заворушень у британській столиці після виходу з ЄС без угоди з Євросоюзом – так званого “жорсткого Брекзиту”.

Політики називають “жорсткий Брекзит” цілком реальним, оскільки менш ніж за 2 місяці до встановленої дати виходу Британії з ЄС – 29 березня – угоду так і не схвалено.

Фрагменти плану опублікували газети The Sunday Times і The Mail on Sunday. Він передбачає евакуацію королеви та її чоловіка в “секретне місце” за межами Лондона. Подібний план, нагадують видання, розроблявся в роки холодної війни на випадок ядерного нападу з боку СРСР.

Відомо також, що британська влада в разі “жорсткого Брекзиту” готова залучити до охорони громадського порядку кілька тисяч військових. Особливі побоювання викликає ситуація в Північній Ірландії.

Британський парламент доручив прем’єр-міністру Терезі Мей досягти змін в узгоджений раніше договору про вихід Британії з ЄС, зокрема щодо механізму гарантій збереження “прозорості” кордону між Ірландією і Північною Ірландією. Термін збігає 13 лютого.

В ЄС раніше заявили, що текст угоди не змінюватимуть. А без цих змін британський парламент не готовий голосувати за документ.

Поділитись