Кораблі Китаю наблизилися до спірних з Японією островів

Кораблі Китаю наблизилися до спірних з Японією островів

Два патрульних корабля морської поліції КНР в суботу увійшли в зону біля спірних островів Сенкаку (Дяоюйдао), яку Японія вважає своїми територіальними водами.

Про це повідомило агентство Кyodo.

За даними агентства, один з кораблів укомплектований обладнанням, схожим на автоматичну гармату. Тим часом Управління безпеки на морі Японії направило китайським кораблям попередження з вимогою покинути цю зону.

Згідно з інформацією Кyodo, японське міністерство закордонних справ висловило суворий протест у зв’язку з діями китайських кораблів, направивши його посольству КНР в Японії.

Японська сторона пов’язує зростання активності кораблів КНР у Сенкаку з тим, що 1 лютого в Китаї вступив в силу закон, що дає берегової охорони країни повноваження відкривати вогонь по іноземним кораблям для захисту національного суверенітету.

Територіальна суперечка навколо безлюдного архіпелагу Сенкаку в Східно-Китайському морі загострився після того, як у вересні 2012 року Токіо оголосив про викуп цих островів у їх приватних власників, японських громадян. Потім в КНР пройшли масові антияпонські демонстрації, що супроводжувалися погромами. З тих пір китайські кораблі постійно курсують поблизу спірного архіпелагу і періодично здійснюють демонстративні заходи в його прибережну зону.

Поділитись