Коломойського і Порошенка включать до реєстру олігархів України

Коломойського і Порошенка включать до реєстру олігархів України

Український бізнесмен Ігор Коломойський і колишній президент країни Петро Порошенко підпадають під критерії, за якими можуть бути включені до реєстру олігархів після затвердження законопроекту про деолігархізації.

Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

“У законі зазначено, що, якщо твій бізнес-партнер є чиновником, наприклад народним депутатом, ти маєш вплив на політичне життя. Партнери пана Коломойського офіційні у Верховній раді є і не один. Тому пан Коломойський точно потрапляє [до реєстру олігархів]”, – сказав Малюська в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” на каналі “Україна”.

За словами міністра, партія “Європейська солідарність” теж усвідомлює, що їх лідер [Петро Порошенко] теж автоматично потрапляє в реєстр, тому що відповідає всім критеріям”.

Малюська пояснив, що законопроект президента готувався не під окремої людини, а під олігархічну систему.

“Наслідки [закону] прості. Їх озвучив президент [України Володимир Зеленський]: якщо ви не хочете потрапити в реєстр, позбудьтеся від впливу на політичне життя. Будь ласка, залишайтеся зі своїми активами, не підходьте до політики”, – уклав він.

2 червня Зеленський вніс в Раду “Проект закону про запобігання загроз національній безпеці, пов’язаних з надмірним впливом осіб, які мають значний економічний або політичний вага в суспільному житті (олігархів)”. Згідно з ним, такий статус отримають представники великого бізнесу, які створюють монополії, контролюють ЗМІ і впливають на чиновників. Документ має обмежений термін дії – 10 років. На його основі будуть розроблені “антимонопольні закони, закон про лобізм і інші нормативно-правові акти, які переформатують економічні та суспільні відносини в країні”, повідомив президентський офіс.

Раніше Рада національної безпеки і оборони визначив перелік з 13 чоловік, яких передбачається віднести до олігархів, однак представники РНБО не назвали їхні прізвища. Зеленський також заявив, що якщо хтось спробує домовитися з депутатами Ради за законом про олігархів, то він винесе це питання на всеукраїнський референдум.

Поділитись