Колишній поліцейський Дерек Шовін отримав зайві 10 років ув’язнення

Колишній поліцейський Дерек Шовін отримав зайві 10 років ув’язнення

Колишнього поліцейського Дерека Шовіна засудили до 22,5 років тюремного ув’язнення, зазвичай для подібних злочинів в США передбачено 150 місяців.

Суд в Міннеаполісі засудив екс-поліцейського Дерека Шовіна до 22,5 років тюремного ув’язнення за вбивство афроамериканця Джорджа Флойда. Судове засідання показали в прямому ефірі американські телеканали.

Суддя Пітер Кехілл висловився про те, що вирок “заснований не на громадській думці і не на емоціях і симпатіях”. На адресу сім’ї загиблого Флойда прозвучали співчуття.

Також суддя пояснив, що вбивця афроамериканця засуджений до терміну, який на десять років більше, ніж прийняте для подібного злочину в 150 місяців.

“Це рішення засноване на вашому зловживанні владою і довірою, а також на тій особливій жорстокості, яку ви продемонстрували щодо Джорджа Флойда”, – додав суддя.

Екс-поліцейський поки зможе претендувати на умовно-дострокове звільнення через 15 років – через дві третини терміну.
Спочатку обвинувачі просили для підсудного 30 років в’язниці, оскільки він “діяв жорстоко, цинічно, в присутності дітей, порушуючи норми поведінки поліцейського”.

Сам Шовін висловив співчуття родині загиблого Флойда, але вибачень не приніс.

“Є деяка інформація, яка в майбутньому буде надавати інтерес і, сподіваюся, трохи заспокоїть вас”, – сказав екс-поліцейський в своєму останньому слові перед вироком.

Трансляція судового засідання і винесення вироку супроводжувалася масовою акцією в Міннеаполісі – кілька десятків активістів пройшли ходою центральними вулицями від будівлі суду, де було винесено вирок екс-поліцейському.

Нагадаємо, вбивство афроамериканця Флойда 25 травня 2020 року спровокувало масові протести і заворушення по всій країні, а також масові вимоги населення про необхідність реформувати поліцію.

Поділитись