Київ здивували слова Лукашенка про перехоплену розмову з Маасом

Київ здивували слова Лукашенка про перехоплену розмову з Маасом

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що слів, які навів президент Білорусі Олександр Лукашенко, в його «перехоплених розмовах» з німецьким колегою Хайко Маасом не звучало.

Про це він написав в с своєму Twitter-акаунті.

«Ніяких таких слів в наших розмовах з Хайко Маасом не звучало. Я принципово проти того, щоб “душити Білорусь”, її бізнес і виробництво. Я, навпаки, за те, щоб дати Білорусі дихати вільно», – відповів він.

27 листопада Лукашенко відвідував Міську клінічну лікарню №6 в Мінську і в бесіді з лікарями озвучив «дані спецслужб» про підготовку перевороту в Білорусі. «Листопад місяць – цікава позиція українців, я вибрав спеціально по Україні. Кулеба заявив главі МЗС Німеччини, цитата: “Ми втрачаємо наші можливості, не роблячи рішучих заходів (в Білорусі). Євросоюзу слід ввести серйозні санкції проти Білорусі, щоб паралізувати діяльність держави і бізнесу, і виробництв”. Їм-то що треба? Ми ж завжди, навіть росіяни на мене завжди ображалися: “Ну чому ти українців підтримуєш?»- сказав Лукашенко.

26 листопада міністр закордонних справ Білорусії Володимир Макей прокоментував приєднання України до антибілоруських санкцій Європейського союзу (ЄС). На його думку, політика України є «насмішкою над здоровим глуздом».

У Білорусі четвертий місяць тривають масові протести після президентських виборів 9 серпня, згідно з якими балотувався на шостий термін Олександр Лукашенко отримав 80 відсотків голосів. Перші акції жорстко розганялися. Були затримані тисячі чоловік, багато з них розповіли про тортури і побиття в ізоляторах. Відомо про загиблих з боку протестуючих.

На цьому тлі відносини України і Білорусі різко погіршилися. Президент України Володимир Зеленський публічно порекомендував Лукашенку провести нові вибори, на що білоруська сторона відповіла, що не потребує «заїжджених порад». У підсумку Україна призупинила контакти з сусідньою країною і приєдналася до санкцій, введених ЄС щодо Білорусі.

Поділитись