Київ допустив надання Донбасу додаткових повноважень

Київ допустив надання Донбасу додаткових повноважень

Україна готова провести конституційну реформу в частині децентралізації за підсумками саміту в нормандському форматі (Росія, Німеччина, Франція, Україна) 9 грудня о Парижі, в рамках якої непідконтрольні Києву території Донбасу можуть отримати додаткові повноваження.

Про це заявив помічник президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак у Лондоні.

“Україна готова виконати положення мінських домовленостей, яке передбачає проведення конституційної реформи в частині децентралізації. Ні про яку федералізацію мова не йде”, – процитувало Єрмака видання “Європейська правда”. При цьому помічник Зеленського додав, що в результаті реформи “окремі райони Донецької і Луганської області можуть отримати додаткові повноваження”. Єрмак також підкреслив, що додаткові повноваження не передбачають надання Донбасу автономії.

Україна готова імплементувати “формулу Штайнмайєра” в законі про особливий статус Донбасу після Нового року, повідомив Єрмак. “За підсумками [нормандського] саміту ми готові внести на розгляд парламенту законопроект про продовження дії цього закону. А на початку наступного року ми готові запропонувати зміни до цього закону”, – сказав він. При цьому він додав, що “серед змін – в першу чергу імплементація “формули Штайнмайєра”.

Крім того, за словами помічника Зеленського, передбачається врахувати домовленості, які будуть досягнуті на зустрічі лідерів “нормандської четвірки” (Німеччина, Росія, Україна, Франція) в Парижі 9 грудня.

Раніше президент України заявляв, що Верховна рада до кінця року прийме новий закон про особливий статус Донбасу, “який буде розроблений парламентом в тісній співпраці і після публічного обговорення з громадськістю”. У нього, додав глава держави, треба буде імплементувати “формулу Штайнмайєра”. На цю заяву Зеленського в Росії відреагували з настороженістю. Так, директор Центру політичної кон’юнктури Олексій Чеснаков зазначив, що заява Зеленського може означати прагнення дезавуювати підписання “формули Штайнмайєра”.

У середу міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Верховна рада через брак часу не прийматиме новий закон про статус Донбасу, а продовжить старий або прийме його з доробками.

Поділитись