Серед сценаріїв повернення Донбасу військовий шлях не розглядається

Серед сценаріїв повернення Донбасу військовий шлях не розглядається

Учасники координаційної наради в офісі президента Володимира Зеленського в рамках підготовки до зустрічі в нормандському форматі затвердили п’ять сценаріїв реінтеграції непідконтрольних Києву територій Донбасу.

“Володимир Зеленський чітко окреслив позицію про неприпустимість вирішення проблеми окупованих територій військовим шляхом і необхідності досягнення миру на сході України політико-дипломатичними методами. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов висловив упевненість, що за підтримки міжнародних партнерів України зможе повернути тимчасово окуповані території і припинити військові дії”, – повідомила прес-служба офісу президента.

Для вивчення деталей затверджених сценаріїв реінтеграції Зеленський доручив головнокомандувачу Збройних сил України Руслану Хомчаку відвідати зону силової операції в Донбасі. Вирішено, що перед зустріччю в нормандському форматі відбудеться засідання Ради нацбезпеки і оборони під головуванням президента.

Про те, що Україна розробила п’ять сценаріїв реінтеграції Донбасу, Данилов повідомив 28 листопада. Тоді він уточнив, що “всі сценарії – на користь Україні”, але не став розкривати деталі. Данилов також запропонував створити якісь “гуманітарні коридори на лінії зіткнення для громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях”, назвавши це “головним пріоритетом роботи по реінтеграції”.

Стало відомо, що Зеленський висунув концепцію “перехідного правосуддя”, дія якого буде поширюватися на Крим і Донбас. Крім того, Київ хоче вимагати від Москви фінансових компенсацій за окупацію Донбасу. Росія, за задумом України, як “країна-агресор” повинна через міжнародні суди перераховувати гроші в спеціально створений фонд.

Документ передбачає також розробити закони про люстрацію всіх керівників самопроголошених республік, а також депутатів, суддів, силовиків, держслужбовців, причетних до порушень прав людини. Особи, які не пройшли люстрацію, не зможуть займати керівні державні посади і очолювати держпідприємства протягом терміну, який буде визначений спеціальним законом.

Передбачається також створення спеціального незалежного органу, який, на думку української влади, повинен буде “відновити правду” про події, що відбувалися під час збройного конфлікту в Донбасі.

Поділитись