Ющенко: “я був шокований позицією Меркель щодо вступу України в НАТО”

Ющенко: “я був шокований позицією Меркель щодо вступу України в НАТО”

Колишній президент України Віктор Ющенко заявив про «шокуючу» позицію канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо вступу країни в НАТО, яке обговорювалося на саміті в Бухаресті в 2008 році, в інтерв’ю телеканалу «Україна 24».


«Ми зібралися – сім-вісім президентів – і пішли до Меркель. [Займав пост президента Франції Ніколя] Саркозі покинув зал, не захотів спілкуватися. А з Меркель відбувся дуже короткий, хвилин на п’ять, діалог», – розповів Ющенко. За його словами, Меркель вказала на те, що проект НАТО на той момент розділяла лише третина українців, і це зупиняло західні країни в подальшій інтеграції.

У відповідь Ющенко нагадав, що, коли він тільки став президентом, інтеграцію в НАТО підтримували лише 14 відсотків жителів України. При цьому, коли в альянс вступала Іспанія, за це виступали 17 відсотків її громадян. Він також зазначив, що Україна хотіла отримати лише план дій щодо членства в НАТО.

«Наша розмова на цьому закінчилася. Для мене аргументи, які Меркель висловила тоді, до сьогоднішнього дня не прийняті і неприйнятні. Це слабкі аргументи, на яких не могло базуватися те рішення», – уклав Ющенко.

Раніше посол Великобританії в Києві Мелінда Сіммонс заявила, що обов’язковою умовою для прийняття України до складу НАТО є інституційна реформа в сфері оборони, проте влада країни поки не досягли прогресу в цьому напрямку.

Поділитись