Ісландію назвали ідеалом в боротьбі з вірусом SARS-CoV-2

Ісландію назвали ідеалом в боротьбі з вірусом SARS-CoV-2

Ісландія є прикладом для інших країн в питанні, як правильно боротися з коронавірусом.

Таку думку висловили автори дослідження, опублікованого в американському журналі New England Journal of Medicine.

Вони відзначають, що перевірки на COVID-19 в країні були організовані ще 31 січня, задовго до того, як вірус отримав цю назву, а Всесвітня організація охорони здоров’я визнала спалах пандемією. Тестування почали проводити за місяць до того, як в Ісландії був виявлений перший хворий.

На сьогоднішній день на коронавірус перевірили 10 відсотків населення. Правда, в реальних цифрах це вигладить не настільки масштабно, перевірено 36 тисяч з 364 тисяч чоловік, що проживають в Ісландії. Почалося все з мандрівників, що побували в зонах ризику, на той момент це були Китай і Альпи (в Австрії, Італії і Швейцарії), людей, у яких проявилися симптоми, і які контактували з ними. Діагноз підтвердився в 13,3 відсотка випадків. Потім приступили до масового тестування решти жителів країни.

В результаті Ісландія стала світовим лідерів за кількістю перевірок на душу населення. Для порівняння: в Південній Кореї, де також швидко приступили до масових перевірок, було зроблено 10 тестів на 1000 жителів.

У підсумку в Ісландії вдалося сповільнити поширення коронавірусу, оскільки в 43 відсотках випадків заражені не мали ніяких симптомів або думали, що у них звичайна застуда або грип. Ті, хто отримав позитивний результат, повинні були ізолювати себе вдома на термін до 10 днів після припинення лихоманки або до негативного результату в новому тесті.

Поділитись