Іранські військові кілька днів приховували правду про Boeing від керівництва країни

Іранські військові кілька днів приховували правду про Boeing від керівництва країни

Ахмед Таваколі, член Ради з доцільності Ірану (“так звана наглядова рада за діяльністю уряду і парламенту”), обрушився з гострою критикою на військових і звинуватив їх в обмані іранського народу в зв’язку з авіакатастрофою під Тегераном, повідомляє сайт Oriental Express з посиланням на агентство ISNA.

11 січня іранські військові визнали, що 8 січня збили український літак помилково, прийнявши його за ворожий літальний апарат, що наближається до бази ППО Корпусу вартових ісламської революції.

Таваколі сказав агентству ISNA, що, дізнавшись про реальну причину падіння літака, “від люті втратив дар мови”. Він заявив, що військові обдурили іранський народ, хоча повинні були відразу ж зізнатися публічно.

За його словами, приховуючи кілька днів правду від народу, військові значно погіршили свою помилку, так як через них народ став вважати керівництво країни брехунами. Таваколі закликав владу ретельно розслідувати всі обставини інциденту і покарати як тих, хто збив літак, так і тих, хто намагався приховати цей факт.

Таваколі додав, що загибель генерал-майора Касема Сулеймані згуртувала народ і керівництво, але брехня про збитий літак отруїла “солодке почуття єдності”.

Ахмед Таваколі – консервативний політик і журналіст, багато років був депутатом іранського парламенту, гостро критикував президента Махмуда Ахмадінеджада. У 2017 році аятолла Алі Хаменеї, верховний лідер Ірану, призначив Таваколі до Ради по доцільності, одного з вищих органів влади, що наглядає за діяльністю уряду і парламенту.

Поділитись