Європейський союз вирішив продовжити санкції проти Білорусії

Європейський союз вирішив продовжити санкції проти Білорусії

Євросоюз продовжив санкції проти ряду громадян Білорусі на один рік, говориться на сайті Європейської ради.

Як наголошується в документі відомства, рада “вирішила продовжити обмежувальні заходи щодо Білорусі на один рік, до 28 лютого 2021 року”.

Обмежувальні заходи включають заборону на поставки зброї і техніки, які можуть бути використані для “внутрішніх репресій”, а також заморожування активів і заборону на поїздки для чотирьох чоловік.

Санкції проти громадян Білорусі були введені в зв’язку зі зникненням двох опозиційних політиків, одного бізнесмена і одного журналіста в 1999 і 2000 роках.

Рада також продовжила заборону на застосування обмежувальних заходів, які дозволяють експорт обладнання та обмеженої кількості спортивних гвинтівок для біатлону та спортивних пістолетів спеціального призначення в Білорусь. Такі поставки, як зазначається на сайті відомства, як і раніше підлягають попереднім дозволом національними компетентними органами в кожному конкретному випадку.

Обмежувальні заходи щодо Білорусі були вперше введені в 2004 році в зв’язку зі зникненням чотирьох осіб.

У 2011 році були прийняті додаткові обмежувальні заходи відносно осіб, причетних до порушення міжнародних виборчих стандартів і прав людини, а також до придушення громадянського суспільства і демократичної опозиції. Ембарго на постачання зброї було введено в тому ж році.

15 лютого 2016 року Рада постановила скасувати обмежувальні заходи у відношенні 170 осіб і чотирьох компаній, зберігаючи при цьому ембарго на поставки зброї і санкції щодо чотирьох осіб.

Варто зазначити, що санкції щодо Білорусі були введені і Вашингтоном. На підставі указу Джорджа Буша від 2006 року США ввели санкції відносно деяких підприємств республіки, включаючи Білоруський нафтовий торговий дім, концерн “Белнефтехим”, через неодноразове порушення прав людини в країні.

Зараз американські політики бачать поліпшення в ситуації і з правами людини, і розвитком демократії в Білорусії, що може посприяти зняттю обмежувальних заходів.

Поділитись