ЄС зіткнувся з протиріччями щодо включення до Союзу балканських країн

ЄС зіткнувся з протиріччями щодо включення до Союзу балканських країн

Словенія готується до зустрічі на вищому рівні 6 жовтня, в ході якої буде обговорюватися майбутнє шести країн західних Балкан в Європейському союзі.

Мова йде про частини колишньої Югославії: Сербії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Північної Македонії, а також Албанії та частково визнаної Косово.

Очікується, що лідери ЄС в письмовій формі заявлять, що вони підтримують розширення, але зв’яжуть його з проведенням реформ в самому Союзі, повідомляє албанський телеканал «Ора Ньюс».

Іноземні агентства посилаються на європейських дипломатів, які вважають, що у Франції і Нідерландах все ще існує скептицизм з цього питання. Ці дві країни відхилили пропозицію Словенії про інтеграцію всього регіону в ЄС до 2030 року, оскільки вважали недостатнім час для проведення в державах регіону необхідних реформ.

За словами дипломатів, у Парижа є застереження щодо швидкого розширення Європейського союзу з включенням шести країн західних Балкан, оскільки процес прийняття цього рішення достатньо складний.

З іншого боку, залишається побоювання, що в умовах вакууму в регіоні з’являться суперники Заходу, такі як Туреччина, Китай і Росія.

Поділитись