ЄС і США домовилися про координацію зусиль проти “конфронтаційної поведінки Росії”

ЄС і США домовилися про координацію зусиль проти “конфронтаційної поведінки Росії”

Євросоюз і США домовилися координувати зусилля проти “конфронтаційної поведінки Росії”.

Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на прес-конференції за підсумками переговорів в Брюсселі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

“Ми домовилися координувати наші зусилля у відповідь на конфронтаційне поведінку Росії і спонукати РФ відмовитися від цього шляху”, – сказав він.

Боррель і Блінкен поширили спільну заяву за підсумками переговорів, в якому в черговий раз перерахували “виходять від Росії виклики: дезінформація, втручання у виборчі процеси, зловмисна кібератака”. При цьому сторони заявили, що “готові взаємодіяти з Росією з питань, що становлять спільний інтерес, і закликати Росію відмовитися від конфронтаційних підходів”.

Боррель різко змінив тон на негативний щодо Росії після свого візиту в Москву 4-6 лютого. У Брюсселі більшість політиків, експертів, депутатів Європарламенту назвали його візит провалом, звинувативши дипломата в недостатній жорсткості, в тому числі під час підсумкової прес-конференції з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

За підсумками поїздки Боррель заявляв, що ЄС і РФ провели “відкритий і чесний” діалог з усіх питань двосторонніх відносин – від боротьби з пандемією нового коронавируса, глобальної зміни клімату і відновлення Спільного всеосяжного плану дій щодо ядерної програми Ірану до розбіжностей по Україні, підтримки Брюсселем Олексія Навального і висилки з Росії західних дипломатів, які брали участь в неузгоджених акціях протесту. При цьому на наступний день він поширив окрему заяву, в якій назвав організацію прес-конференції в Москві “агресивної”, а також попередив, що ЄС має намір ввести нові санкції проти Росії.

Поділитись